PRIMĂRIA și CONSILIUL LOCAL Horodnic de Sus jud. Suceava

EDUCATIE

Scoli

Scoala Gimnaziala "Iulian Vesper"
Scoala Gimnaziala nr. 2
Scoala Gimnaziala nr. 3

 

Gradinite

Gradinita cu program normal nr. 1
Gradinita cu program normal nr. 2
Gradinita cu program normal nr. 3

Nou: website-ul scoalahorodnicdesus.ro, accesati aici:

Scoala Gimnaziala Iulian Vesper Horodnic de Sus

 

 

Pentru copiii din Horodnic de Sus

Conditii civilizate pentru desfasurarea activitatilor in cele mai bune conditii.

 

Scurt istoric al invatamantului

În anul 2003 prin divizarea comunei Horodnic, Horodnic de Sus a redevenit sat-comuna de sine statatoare, insa probleme generale ale societatii romanesti, ca: lipsa locurilor de munca, migratia in strainatate, s.a., s-au resimtit pe deplin si in satul nostru, punandu-si amprenta asupra tuturor compartimentelor vietii.

Începuturile învăţământului public în Horodnic de Sus datează de la mijlocul secolului al XIX-lea. La 7 decembrie 1855 se aprobă de către căpitanul districtual Rădăuţi

Scoala veche Horodnic de Sus

, înfiinţarea unei şcoli la Horodnic de Sus, însă autorităţile austriece nu s-au ţinut de promisiune. Astfel, primele cursuri au fost ţinute în anul 1858 la biserică de către preotul Dumitru Susnovici. Tot în acelaşi an, în toamnă, îşi începe activitatea primul învăţător, Gabriel Reuţ. Cursurile s-au ţinut în casa mortuară a bisericii până îanul 1860, apoi în casa unui localnic., însă aceasta va fi vândută iar sătenii închiriază o casa a lui Constantin Bogatu pentru a fi local de şcoală.

În anul 1872 se începe construirea unei şcoli pe un lot de pământ acordat de un localnic. În anii 1873-1874 s-a dat în folosinţă primul nivel. Şcoala era frecventată de 24 de elevi, iar în anii 1875-76 de către 54 de elevi. Ulterior se zideste etajul superior, iar la 5 august 1888 s-a inaugurat şcoala din Horodnic de Sus. Astfel, de la primele cursuri (1858) ţinute la biserică şi până la fondarea şcolii cu etaj, au durat 30 de ani, atât i-a trebuit unui sat bucovinean să îşi facă singur o şcoală, în ciuda vicisitudinilor vremurilor.

În anul şcolar 1903-1904 erau înscrişi la şcoală 294 de elevi, iar în anul şcolar 1907-1908, erau 304 elevi în 5 clase, dar nu toţi frecventau cursurile scolare. În anii Primul Război Mondial (1914-1918), nu s-au ţinut cursuri din cauza frontului. În ceea ce priveşte personalul didactic, anual veneau şi plecau învăţători, iar între anii 1856-1920 au fost 97 de inspecţii şcolare. În ceea ce priveşte materialul didactic, erau doar 17 cărţi în bibliotecă, o tablă de scris pe perete, o numărătoare de lemn şi un steag. Tot în perioada de început a şcolii, au fost perioade de molime, când mulţii elevi au murit, sau perioade crunte de sărăcie.

Odată cu marirea satului s-a înfiinţat cea de-a doua şcoala, ce va căpăta denumirea de “Vest”, localul era într-un vechi han, la intersecţia cu drumul Marginea-Voitinel. Primul învăţător a fost Emilian Hreniuc, ce deschide cursurile la 4 octombrie 1902, iar apoi vine şi Viorica Hreniuc şi şcoala a funcţionat încă de la început cu două clase. Din anul 1929 a avut 4 clase, în anul 1930 cu 5 clase, iar din 1933 cu 6 clase.

Perioada (1940-1945) a fost la fel de grea pentru şcoala horodniceană, la fel ca în întreaga Bucovină.

În anii comunismului s-a ridicat şcoala nouă din centrul satului (1964), în 1971 s-a dat în folosinţă şcoala din Topliţa şi tot în această perioadă s-a marit şcoala de “Vest”, în anul 1975, tot în acest an s-a ridicat o gradiniţă nouă în comună.

După căderea comunismului, în anul 1992, la iniţiativa doamnei director, prof. Onica Veronica, ca semn de recunoaştere, şcolii Nr.1 i se atribuie numele de “Iulian Vesper”, după iubitul poet, fiu al satului Horodnic de Sus.

În prezent, în comuna Horodnic de Sus funcţioneză un numar de 3 şcoli cu clasele I-VIII: Şcoala Gimnazială „Iulian Vesper” Horodnic de Sus(cu personalitate juridică), cu: 9 săli de clasă, 17 cadre didactice şi 163 de elevi; Şcoala Gimnazială Nr.2, cu 5 sali de clasă, 17 cadre didactice şi 176 elevi; Şcoala Gimnazială, Nr.3, cu 6 sali de clasă, 15 cadre didactice şi 119 de elevi; Gradiniţa cu program normal Nr.1, cu 1 sala de clasă, 2 cadre didactice şi 42 de copii; Gradiniţa cu program normal Nr.2, cu 4 sali de clasă, 3 cadre didactice şi 70 de copii; Gradiniţa cu program normal Nr.3, cu 1 sală de clasă, 2 cadre didactice şi 45 de copii.

În ultimii patru ani s-a renovat şi reabilitat sediul Şcolii Gimnaziale „Iulian Vesper” Horodnic de Sus, s-a ridicat un corp nou la Şcoala Nr.2(GPN nr.2) şi s-a început construirea unui corp la Şcoala Nr.3 , toate investiţiile cu fonduri guvernamentale şi locale.

In incheiere, putem afirma ca Horodnic de Sus, este o comună ce se bucura de multe facilitati din multe puncte de vedere, fiind o asezare ce se incadreaza in tipicul satelor bucovinene din zona Radautilor, cu oameni ce isi doresc un trai prosper, interesati de prosperitatea comunitatii locale, cu planuri de dezvoltare durabila in viitorul apropiat.

Scroll to top